Dordrecht, 29 juli 2024

Van Aalst Group leverde onlangs de eerste af-fabriek volledig elektrische betonmixer ter wereld aan betonmortelproducent Albeton. Elektrisch bouwmaterieel voorkomt uitstoot van stikstof, CO2 en vermindert geluidshinder Dit vormt een belangrijke impuls voor het realiseren van de grote bouwopgave waar Nederland voor staat.

Tot nu toe waren betonmortelproducenten die elektrische betonmixers in hun vloot wilden opnemen, aangewezen op het ombouwen van hydraulisch aangedreven betonmixers. Mulder Europe BV, toonaangevend producent van betonmixers binnen de Van Aalst Group, heeft de primeur met de eerste emissievrije betonmixer af-fabriek. De Mulder EcoDrive 2.0 is bovendien voorzien van een accupakket waarmee de mixer een volledige werkdag kan draaien. Sterker nog: gemiddeld is na een gemiddelde inzet aan het eind van de dag nog zo’n veertig tot zestig procent acculading over, zodat eventueel doorgaan in de avond ook geen problemen oplevert.

Vertrouwde werking
Doordat de elektrificatie vanaf de eerste ontwerpstreken al is meegenomen, is er een optimale balans en zijn de elektrische onderdelen logisch en fraai opgenomen. “Voor de operator werkt de Mulder EcoDrive 2.0 dan ook zeer vertrouwd”, aldus Teunis Jan Geurtsen bedrijfsleider bij Mulder Europe. Verder zorgt de reguliere oplaadstekker ervoor dat de EcoDrive 2.0 aan elk oplaadpunt geladen kan worden voor een nieuwe dag inzet.

Voordeel bij tender
De eerste EcoDrive 2.0 werd afgeleverd bij Albeton uit Amsterdam. De machine belooft een terugverdientijd van vijf jaar en er zijn extra mogelijkheden voor overheidssubsidie. Bovendien kan aantoonbaar milieuvriendelijker werken ook worden ingezet bij tenderuitvragen, zo ervaart Heimen Droog, CEO van Albeton al jaren.

Wij zijn heel erg bezig met verduurzaming. Stikstofuitstoot is ook onderdeel van gunningstrajecten. Wij hebben twaalf jaar geleden ook de eerste versie van de EcoDrive aangeschaft, en pakken nu door met de verbeterde versie. Die presteert operationeel nog beter dan verwacht.”

Fit for purpose en betaalbaar
“Innovatie zit in het DNA van de Van Aalst Group”, stelt ceo Wijnand van Aalst. “Met de drive willen we ons richten op het ontwikkelen van milieuvriendelijke activiteiten en technologie waaronder het transport van betonmortel.Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan de huidige uitdagingen in de bouw. Bij de EcoDrive 2.0 hebben we technologieën gekozen die fit for purpose zijn en tegelijk betaalbaar. Deze elektrische betonmixer kan dus de hele dag draaien en pakt significant voordeliger uit voor de klant. Fluisterstil zodat je ook ’s ochtends vroeg zonder geluid kunt lossen in hartje Amsterdam. Tel daarbij ook de lagere total cost of ownership en vele mogelijkheden tot customizing bij op. Dit is echt de weg naar de toekomst.

Over Mulder Europe
Mulder Europe is al meer dan een halve eeuw toonaangevend producent van betonmixers. In die periode zijn meer dan tienduizend betonmixers gebouwd en afgeleverd. In verschillende maten en uitvoeringen, voorzien van een groot aantal opties. Onze goede naam hebben we te danken aan het leveren mixers van topkwaliteit die jarenlang probleemloos hun werk doen én aan onze uitmuntende service. Het merendeel van onze betonmixers zijn te vinden op bouwwerken in Nederland, maar ook internationaal worden onze betonmixers zeer gewaardeerd vanwege hun betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Mulder Europe is onderdeel van de Van Aalst Group, een derde generatie familiebedrijf dat actief is in de bouw-, maritieme- en offshore-industrie.